Het ontstaan van het paradijs Ibiza

De tastbare geschiedenis van Ibiza voert ons terug naar 654 voor christus. Vanuit die tijd zijn er nog resten geschriften gevonden. Het waren destijds de Feniciërs die de huidige hoofdstad van Ibiza hebben gesticht.

Zij gaven de naam Ibossim aan het eiland. Tijdens de Fenisische periode brachten ook de Grieken een bezoek aan het eiland en het was de Griek Diodorno Siculo die voor het eerst schriftelijk verwees naar de eilanden Formentera en Ibiza. De kern van Ibiza stad stamt uit deze periode. Er worden nog regelmatig opgravingen verricht om de geschiedenis van Ibiza beter in kaart te brengen, die tentoon worden gesteld in museums op Ibiza.

Ibiza in de tijd van de Romeinen

Na enkele Assyrische invasies en het verzwakkende Fenisische rijk kwam het eiland in handen van de Cartagenen en groeide het uit tot een belangrijke handelspost in het Middellandse zeegebied. De belangrijkste exportproducten in die tijd waren zout, vissaus en wol. Toen Carthago in oorlog trad met de Romeinen was het eiland eerst nog trouw aan Carthago maar door de talrijke verliezen op het slagveld was Ibiza al gauw genoodzaakt om een bestand af te sluiten met de Romeinen, waardoor het bespaard bleef van een volledige vernietiging en uitgeroepen werd tot een Romeinse provincie. Vandaag de dag zijn er nog steeds vele restanten van de Carthago periode terug te vinden, die de geschiedenis van Ibiza structureren. Rome hechtte niet zoveel belang aan de Romeinse provincie Ibiza en het eiland verloor al gauw zijn belangrijke handelsstatus.

De val van het Romeinse Rijk zorgde ervoor dat het eiland uiteindelijk in handen kwam van de Arabische Moren die het eiland de naam Yebisah gaven. Deze Moorse bezetting duurde tot de historische datum 8 augustus 1235, toen het Ibiza weer in handen kwam van het christendom door de verovering van de Aragonese Koning Jaime I van Aragon. Het eiland kreeg een autonoom zelfbestuur dat in 1715 echter door Filips V van Spanje weer werd afgeschaft. In de jaren die volgden wordt er in de geschiedenis boeken van Ibiza vermelding gemaakt van heel wat aanvallen die moesten worden afgeslagen van andere beschavingen. Hiervoor werden verdegingsinstallaties, zoals de toren rechts gebouwd. De democratie van de jaren ’70 van de vorige eeuw zorgde opnieuw voor een autonoom statuut. Sindsdien schrijven hippies en nieuwe discotheken de nieuwe geschiedenis van Ibiza met een bruisend nachtleven. Vandaag maakt het eiland deel uit van de Autonome Gemeenschap van de Balearen samen met Mallorca, Menorca en Formentera.

Welke geschiedenis is nu nog zichtbaar?

De overblijfselen van de rijke geschiedenis is vooral in Ibiza stad nog goed te zien. Met name aan de oude stadsmuren die het oude gedeelte van de stad moesten beschermen. Deze muren zijn in 1554 gebouwd bovenop de oude Arabische stadswallen. Ook het gemeentehuis van het oude gedeelte van Ibiza stad (D Alt Villa) is een mooi overblijfsel uit de geschiedenis. De uitkijktoren zorgde voor het eerder opmerken van naderende piraten.

Waar vind je meer over de geschiedenis van Ibiza?

In het Archeologisch Museum aan het Cathedral square in het oude gedeelte van Ibiza stad vind je informatie en diverse teruggevonden kunstvoorwerpen uit het verleden.

Ook in het Etnische Museum in Santa Eulàlia vind je verhalen en voorwerpen uit de lange geschiedenis.

Ibiza als vakantieparadijs

Na de roerige eeuwen keert de rust terug op het eiland. Vanaf de jaren 60 wordt het eiland steeds meer bezocht door toeristen. Met name de invasie van hippies is kenmerkend voor het eiland. Het eiland was zo populair doordat het een soort vrij stukje land van Spanje was. Ver weg van het bewind van dictator Franco. Naast de hippies voelden ook vele schrijvers en kunstenaars zich thuis op het eiland met de vrije cultuur.

In de jaren tachtig namen de hoeveelheid hippies wat af door de opkomst van de vele danceclubs. De dancemuziek zorgde voor een nieuwe doelgroep die massaal op vakantie kwam. Daarnaast zijn ook gaymannen goed vertegenwoordigd dankzij de vrije en verdraagzame instelling van de bewoners.

Naast de “gewone” toeristen komen er ook al jaren vele bekende namen naar Ibiza. Zo kwamen vroeger artiesten als de Rolling Stones, Pink Floyd, politici en andere bekende mensen hier van een vakantie genieten. Dit is tegenwoordig nog niet veranderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.