Hoe zit Ibiza in elkaar?

Het eiland is opgedeeld in 5 municipalities (gemeenten):

  1. Ibiza-stad (Eivissa)

Ibiza-stad is de bekendste deelgemeente, de gemeente is slechts 11,1 km² groot is. Vanaf de 15e eeuw werd Ibiza onderdeel van het Spaanse koninkrijk. Daarvoor waren de Arabieren een tijdje op het eiland aan het feesten, maar ook de Grieken waren al een aantal eeuwen voor Christus op het eiland te vinden. De Spanjaarden zorgden voor handel in vis, olie, zout en keramiek. Hierdoor groeide de populatie en werd Ibiza Stad een steeds belangrijkere plek. Pas in de jaren 70 werd het eiland ontdekt door vakantiegangers en veranderde het eiland in rap tempo, en zo ook de hoofdstad. 

Hippies vanaf de jaren 70

De hippies kwamen om te dansen zingen en blowen. Deze mensen wisten elkaar hier goed te vinden. Ibiza had een vrije cultuur, was spiritueel, en een plek voor vele kunstenaars. Nog steeds komt deze groep naar het eiland en naar de stad, maar zoals we weten is het eiland bij een grotere groep mensen bekend geworden en uitgegroeid tot de party hoofdstad van Europa.

  • San José 

San José ligt in het zuiden van het eiland en grenst direct aan de gemeenten Ibiza-stad en San Antonio. In deze gemeente ligt de luchthaven. San José staat bekend om de vele prachtige stranden en enkele natuurgebieden als Ses Salines. Het stand van las Salinas is het meest bekend.

Las Salinas

Net buiten Playa d’en Bossa, en op slechts 10 minuten rijden afstand van Ibiza Stad, vindt u het strand van Las Salinas, vernoemd naar de zoutmeren van zuidelijk Ibiza. Hier komen internationale beroemdheden, toeristen en plaatselijke inwoners om van het mooie strand, de golven en de muziek die uit de verschillende Beachbars komt, te genieten. Dit betekent dat in het hoogseizoen, vooral in Augustus, u moet zorgen hier al vrij vroeg op de ochtend aan te komen, als u tenminste en plekje wilt vinden voor de auto en uw ligstoel! Denk er wel aan, dat de jetset en andere internationale bezoekers ervoor gezorgd hebben dat de prijzen hier wat hoger liggen dan op sommige van de meer rustige plekjes op Ibiza.

  • San Antonio (Sant Antoni de Portmany)

De gemeente San Antonia grenst aan San José aan de westkust van Ibiza. Dit voormalige vissersstadje is één van de populairste badplaatsen van het eiland. Niet vreemd, aangezien de omgeving bekend staat om haar witte stranden, helderblauwe zee en adembenemende zonsondergangen. Qua inwonersaantal is San Antonio de tweede stad van Ibiza.

Wanneer je San Antoni binnenrijdt, is het Ei van Columbus het eerste dat opvalt. Dit kunstwerk is een ode aan Christoffel Columbus, die volgens de inwoners van Ibiza geboren is in Sant Antoni.

San Antoni staat bekend om het drukke uitgaansleven. In het gebied West End vind je vele bars en clubs. De straatjes van West End komen uit op de promenade Passeig de Ses Fonts. Bijna alle avonden zit het hier vol met toeristen en feestgangers.

De haven van San Antonio

De haven San Antoni ligt vol met boten die u op een tour kunnen meenemen naar verlaten baaitjes in het noorden van het eiland. In de winter kan er zelfs gekitesurft worden in de haven.

  • San Eularia (Santa Eularia del Rio)

San Eularia ligt aan de oostkust direct naast Ibiza. Je zou hier elke morgen willen beginnen. De zon komt aan deze oostkant van het eiland op, en die is adembenemend. En toeval wil dat er een paar prima stranden te vinden zijn, omgeven door resorts en appartementen. Het is een van de rustigere gemeenten op het eiland waar het uitgaansleven zeer beperkt is.

San Eularia is de plek op het eiland die bekend staat als het culturele stuk van Ibiza waar dat echte authentieke gevoel nog altijd te vinden is. Het is een plek waar veel lokale mensen wonen. Er zijn grote supermarkten, het hele jaar zijn winkels, restaurants en bars geopend, wat dit een prima all-year-round bestemming maakt.

De Marina

In de Yacht Marina liggen prachtige boten. Bovenlangs loopt de promenade die wordt omgeven door gezellige restaurantjes, bars, en winkels. Verwacht echter geen wilde feesten, want daar staat Santa Eularia niet om bekend.

  • San Juan (Sant Joan de Labritja)

San Juan is de laatste gemeente op Ibiza en brengt je naar het noorden van het eiland. Mede doordat San Juan ver van het populaire Ibiza-Stad ligt, zijn authenticiteit, natuur en rust de voornaamste redenen om naar deze gemeente te trekken. San Juan heeft bovendien een van de befaamde hippiemarkten van het eiland, maar dan wel eentje die een stuk minder toeristisch is dan Las Dalias en Punta Arabi in San Eularia.

San Juan is het laatste echte stadje in het noorden van het eiland. Boven San Juan ligt ook nog het kustplaatsje Portinaxt, met een leuk strand

Rust en stilte

Vele trekken steeds meer naar het noorden op zoek naar rust. En dat is hier te vinden! Net als San Carlos, San Miguel, San Mateu en Santa Agnes is hier rust te vinden. En nog een goedkope cana of espresso in één van de barretjes in het dorp. Wilt u in een mooie omgeving eten, dan is The Giri Cafe een aanrader. Prachtig design en goed eten. De hoofdstraat van San Juan is leuk om doorheen te lopen.

Waar moet je zijn om te stappen?

Met name Ibiza-stad, San Antonio en Platja d’en Bossa staan bekend om het uitgaan. In Playa d’en Bossa kun je vanaf ‘s ochtends al op het strand bij de Bora Bora Beachclub uit je dak gaan op de klanken van de op Ibiza zo geliefde housemuziek. Niet ver van Bora Bora zit het Ushuaïa Ibiza Beach Hotel. Bij het zwembad van dit hotel start elke middag een geweldig feest met danseressen, dj’s en lichtshows. Tegenover Ushuaïa vind je ook nog eens de prachtige Club Hï. En alsof dat niet genoeg is zijn er diverse bars waar je gezellig een drankje kunt drinken en een aantal winkels voor als je graag shopt tijdens de vakantie.

Clubs en barren

Ibiza staat met name bekend om de grote feesten met bekende dj’s. Zo zijn bekende namen als Martin Garrix, Tiësto, Hardwell en AfroJack hier geregeld te vinden. Naast de bekende artiesten, is ook de ambiance vaak van hoge kwaliteit. Mede dankzij prachtige lichteffecten, aankleding en showdansers. Wanneer je tegen drukte kan, zijn de bekende discotheken op Ibiza zeker een aanrader.

Wil je een bekende club bezoeken? Dan is het verstandig van te voren alvast kaarten te kopen. Dit kan namelijk kosten schelen en met name wachttijd bij de deur. Ook weet je hierdoor zeker dat je nog naar binnen. Er zijn namelijk geregeld feesten helemaal uitverkocht. Houd rekening met hoge prijzen voor de toegangskaarten en de drankjes, maar vaak is dit het dubbel het dwars waard. Kaarten zijn verkrijgbaar via internet of bij de PR-medewerkers die door verschillende plaatsen lopen.

Het stappen begint voor de meeste mensen in één van de vele barretjes. Pas rond één uur gaan veel stappers naar de grote clubs. Hier kan je feesten tot in de ochtend. En heb je er dan nog geen genoeg van? Dan zijn er zelfs clubs die rond 06.00 uur open gaan zodat je 24 uur per dag kunt uitgaan.


Buiten het hoogseizoen?

Dan kan je nog terecht bij club Pacha. De Es Paradis en Space zijn meestal vanaf het voorjaar geopend.

In de verschillende plaatsen vind je vele soorten barren. Van Engelse pubs tot Biergartens en van Apré ski cafés tot Spaanse barretjes. Elke plaats biedt wel wat leuke barren. Echter spant Ibiza stad de kroon met vele barren in de wirwar van kleine straatjes. Met name in de wijken La Marina en Ses Figueretas komt het ’s avonds echt tot leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.